Tack alla besökare och deltagare för denna gången. Vi ses i oktober igen!

Scenen ägs, förvaltas och försäkras av Brålanda Företagarförening.

 

 

Aktuella granskningshandlingar tillhörande Fördjupad översiktsplan Brålanda.

Granskningstid: 11 december 2023 – 11 februari 2024.

 


 

 

Se nya filmen om tågstopp Brålanda!

Kommunikationsavdelningen, Vänersborgs kommun har publicerat en film om tågstopp i Brålanda.

SE FILMEN HÄR

Fyrbodals kommunalförbund  har gjort filmen och kommunen har en lokal version (med fler från Brålanda och Vänersborg). Filmen är tänkt att hålla frågan om tågstopp vid liv och visa att Fyrbodals kommunalförbund, Vänersborgs kommun, regionen och staten arbetar vidare med detta, även om fördelning av finansiering inte helt löst än.

"Dalsland behöver förbättrade kommunikationer. Ett tågstopp i Brålanda innebär möjligheter till utveckling av platsen, vilken är mycket viktig för Vänersborgs kommun.

När det blir enklare att hållbart pendla till och från Brålanda för arbete och studier, kan fler människor i alla åldrar leva och bo här. Det blir också lättare för fler och större företag att etablera sig, växa och utvecklas, vilket kan ge fler arbetstillfällen. Vi strävar efter att upprätthålla en levande och attraktiv landsbygd!"

 

 


 

 

Yolandas Thai & Café – ny medlem

 

Yolandas Thai & Café startades 2017 i samband med att Yolanda Werner övertog Gallerians café i Brålanda. Samtidigt startade hon -  Yolandas barnhjälp för att hjälpa cancersjuka barn vid ett barnhem på Sri Lanka.

 

Yolanda Werner är utbildad kock och har stor passion för matlagning och har tidigare jobbat på köket vid Näl, Fridaskolan och häktet i Uddevalla.

-Nyckeln till god mat är att älska det man gör, säger Yolanda som bor i Vänersborg med sin man och tre barn.

- Thairestaurangen är mitt bidrag till att göra Brålanda centrum mer levande. Jag har aldrig bott i Brålanda men gillar verkligen samhället.

Restaurangens största kundgrupp är matgäster i 25 till 55- årsåldern. Serveringen har plats för 40 gäster. Vanligaste favoriträtten som serveras är friterade kyckling eller friterade räkor med ris.

- Min personliga favoriträtt är Pad Thai, kyckling med vitlök, ingefära inlagd kål, torkade räkor, nötter, morötter med ris och woksås, berättar Yolanda som är uppväxt på ett barnhem i Thailand.

Det är en av anledningarna till att hon samtidigt valt att även starta upp Yolandas barnhjälp vid en egen avdelning i Gallerian. Här kan besökare köpa bland annat kryddor och te från Sri Lanka. För pengarna köper Yolanda bland annat mediciner, kläder, böcker och leksaker.

Hon åker själv återkommande ner till ett barnhem på Sri-Lanka en till 1-2 gånger per år. Där överlämnar hon gåvor till 40 fattiga och cancersjuka barn. Responsen från barnen är enorm.

-De blir så tacksamma över vad de får. Deras mammor gråter och ber om hjälp. Jag blir väldigt ledsen och påverkad av deras smärta men undviker att visa detta under mina besök.

-När jag växte upp i barnhemmet i Thailand som liten flicka var min dröm att blir rik som vuxen och hjälpa andra barnhemsbarn. Jag har inte blivit rik men jag älskar att hjälpa andra och se deras glädje när jag träffar dessa barn. Så mitt arbete kommer fortsätta så länge jag har möjlighet.

Det har blivit en del av mitt liv  - att hjälpa.

 

 

 

Bohlins Glass  - ny medlem 

Vi välkomnar Bohlins Glass som ny medlem i Brålanda Företagarförening!  Bohlins Glass grundades av Johan och Kent Bohlin sommaren 2012.

De ville återskapa den omtalade Saabstruten med mintchoklad som specialtillverkades 1993 i samband med att Saab 900 lanserades på torget i Trollhättan.

Bohlins Glass har haft sin produktion i Åse Glass lokaler i Trollhättan under många år.

Då företaget gick i konkurs under hösten har de inte haft någon tillverkning sedan dess utan letar nya lokaler i Trollhättan.

- Vi letar ny produktionslokal och glassmaskiner för fullt för att få i gång en tillverkning i Trollhättan så snart som möjligt, säger Johan Bohlin som bor i Brålanda.

Företaget hann tillverka en hel del glass innan konkursen. Glassen lagras för tillfället i Toppfrys lokaler i Brålanda.

-Vi hade tur att Joakim Bratell kunde ställa upp med frysrum, berättar Johan.

Han äter sin egenproducerade glass minst 2-4 gånger i veckan.

Favoritsmaken är mintchoklad och romrussin bland deras tio olika smaker.

Familjens mycket hemliga glassrecept är från 1938 och kommer ifrån Johans farfar, Thore Bohlin, som började som glassmästare på Trollhätteglass fram till 70-talet.

Thore startade även upp Sia glass och Åse Glass. Hans motto var: ”Glass utan grädde är ingen gräddglass”.

Idag tillverkas Bohlins Glass av 40% grädde ifrån Dalsspira Mejeri i Färgelanda.

Hur kom du på idén att bli medlem i Brålanda FF? 

-Eftersom jag bor i Brålanda så tycker jag det är mycket viktigt och otroligt roligt med den företagsandan som finns här. Jag hoppas därför bli en del av denna gemenskap!

Bohlins Glass finns bland annat att köpa på Cypressen, Nuntorp Gård och Slättens Livs.


 

Salong Lokalklippet har öppnat i Brålanda

 

Lena Petterson har arbetat som certifierad frisör sedan början av 1990-talet i bland annat Strömstad, Oslo och Ålesund. 1998 startade Lena egen salong i Färgelanda. Nu har hon flyttat sin salong till i Brålanda som vänder sig till hela familjen.

 

-Brålanda är en växande ort med stor potential där Salong Lokalklippet kan utvecklas, berättar Lena som valt att arbeta uteslutande med förstklassiga produkter av hög kvalité. Anledningen är enkel.

- Med bra hårprodukter  kan jag som frisör känna mig säker i mitt kreativa arbete. Hälsosam arbetsmiljö är viktigt inte bara för mig utan också för mina kunder.

”Jag är en passionerad och kreativ frisör som satsar helhjärtat på att mina kunder ska bli nöjda.”

Hårtrenderna för hösten och vintern är raka avklippta och tjocka luggar upplever Lena Pettersson. Men Lena ser även en växande trend med den perfekta klassiska pagen klippt ovanför axlarna.

- För längre hår och frisyrer tycker jag mig se klippta luggar även där med för övrigt lite "bohemisk" look vilket är härligt tycker jag.

Någon speciell drömkund har inte Lena.

- För mig är alla kunder unika!

 

 

Gällenäs Grönsaker - Årets företagare 2021

Paret Anette och Peter van Schie har utsetts till Årets Företagare 2021 i Vänersborgs kommun av Företagarna i Vänersborg, Swedbank och Näringslivsavdelningen.

Swedbank delade också ut ”Kuggen” vilket är ett vandringspris som sedan 1987 delats ut just till Årets Företagare i Vänersborgs kommun tillsammans med en prischeck.

- Vi har haft flera bra nomineringar i år men styrelsen har efter arbetets gång kommit fram till och i samråd med Näringslivsavdelningen utsett Anette och Peter van Still årets företagare, säger Ulrica Sundén-Berger, ordförande i Företagarna i Vänersborg. Det är många parametrar som ska uppfyllas, företagaren ska vara en bra förebild och ha ett samhällsengagemang, företagandet ska ha ekonomisk stabilitet, tillväxt och skötas på ett professionellt sätt med mera.

Gällenäs gård är ett familjeföretag, som ligger vid Vänerkusten i Brålanda och har levererat potatis till butiker i närområdet sedan 1950-talet. Idag levererar man potatis och färska grönsaker till stora delar av Västra Götaland. Nu drivs gården vidare av dottern Anette, som tillsammans med sin man Peter började odla i växthus 2012. Sedan dess har det byggts ytterligare ett stort växthus på över 5000kvm. Företaget sysselsätter 4-5 personer på helårsbasis och på högsäsong tar man in extra sommarpersonal. Tomater, aubergine, gurka och paprika av olika sorter odlas. Smak och miljö är viktiga parametrar och därför väljer man sorter efter smak och odlar med minimal miljöpåverkan. 

-Det ligger i tiden att äta lokalproducerat och att vi då i vårt vackra landskap runt Vänersborg har en sådan fantastisk producent, bland många andra, gör mig både stolt och glad, säger Jill Stor, näringslivschef i Vänersborgs kommun.

- Ett imponerande företagande står Anette o Peter för vidhåller Elisabeth Eriksson, företagschef Swedbank Trollhättan Vänersborg. Anette o Peter har ett genuint intresse för att odla frukt och grönsaker och att få fram den absolut bästa smaken o kvalitén i en dessutom miljövänlig tillverkning, där inget lämnas åt slumpen.

Regionfinal härnäst

Under hösten kommer Anette och Peter att bjudas in till residenset i Göteborg för att delta i regionfinalen. Därifrån kan man gå vidare till Sverigefinal. 

Läs motiveringen till Årets Företagare i Vänersborgs kommun här.

 

Nyhetsbrev och information om Brålanda 

 

Vänersborgs kommun och arbetsgruppen för fördjupad översiktsplan för Brålanda önskar alla en trevlig sommar med att skicka ut ett nyhetsbrev.
I brevet finns information om att allt från att lekplatsen i Centrumparken har fått ny uppfräschning till trygghetsröjning vid stationshuset.
Men även årets möten kring den fördjupade översiktsplanen för Brålanda.
Ta del av nyhetsbrevet här.

 

Skräddarsydda och kostnadsfria utbildningar för företag

 

Projekt Fenixz är en satsning som vill hjälpa företag i Fyrbodal och Skaraborg att möta dagens utmaningar.

Som företag i Projekt Fenixz får du hjälp att kartlägga ditt kompetensförsörjningsbehov på kort och lång sikt. I nästa steg erbjuds du och dina medarbetare skräddarsydda och kostnadsfria utbildningar utbildningsinsatser, som höjer kompetensen där det behövs.

Läs vidare för att veta mer om satsningen.

Vill du vara med, kontakta någon av våra projektkoordinatorer i Fyrbodal respektive Skaraborg.

rebecca.gren.ostlund@fyrbodal.se

 

 

Praktikplatsen.se ordnar PRAO

till ungdomar i årskurs 8 - 9

 

Vänersborgs kommun samarbetar med Praktikplatsen.se för att ordna prao till våra ungdomar i årskurs 8-9.


Vänersborg har flera företag som är anslutna och tar emot ungdomar, det är vi väldigt tacksamma för. Så om ni redan är anslutna – håll utkik i mailkorgen efter mail om kommande period.

Men genom att fler företag ansluter sig så finns det större chans att våra elever kommer ut i arbetslivet, får upptäcka nya branscher och får en erfarenhet som kanske kan hjälpa dem till att välja ”deras” väg vidare i yrkeslivet. Det är också en möjlighet för er som företag att visa upp branschen och göra ett avtryck för framtiden. Kanske blir det er framtida arbetskraft som ni tar emot.

Förutsatt att pandemin har lättat så planeras prao till höstterminen och det är närmare 400 elever i Vänersborg som ska ut på praoplats på 1-2 veckor. Om Corona-restriktionerna bibehålls i nuvarande läge, så görs alternativa lösningar för eleverna istället.

Om ni som företag är intresserad av att erbjuda plats, så anmäler ni ert intresse via nedanstående länk. Alt. ta kontakt med projektledare för praktikplatsen direkt. Vi är så tacksamma för att ni engagerar er för våra ungdomars framtida arbetsliv.

Intresseanmälan via länk.

 

Det räcker med ett ”Hej, jag vill ta emot en praoelev”. Så kommer projektledare Kasa Örtengren att återkomma till er.

Kontakt: praktikplatsen@fyrbodal.se

Kajsa Örtengren, Praktikplatsen

Fyrbodals kommunalförbund

Telefon/mobil: 0522-440859

Praktikplatsen.se var tidigare benämnt praoportalen.

 

ZZ Toppfrys vann ortsmelodifestival

2021 i P4 Väst

 
Efter en mycket spännande final av Ortmelodifestivalen 2021 var det till slut ZZ Toppfrys som vann.

Dalslands femte seger i denna tävlingen genom tiderna, skriver P4 Väst på sin webbsida.

Thore Johansson var Brålandas juryrepresentant och gladdes så klart över vinsten: "Underbart!".

 

 

Webinarier för er som vill starta eget

Verksamt.se LIVE är en serie webbinarier för dig som funderar på, ska starta eller precis har startat företag.

Under webbinarierna möter du myndighetsexperter som sammanfattar den allra viktigaste informationen för dig. I serien ingår ett generellt webbinarium och fyra fördjupande temawebbinarier. Alla våra webbinarier är kostnadsfria.

Anmälan till webbinarierna är öppen


 

Brålanda Trä byter kostym från Bolist till

XL-Bygg Brålanda

– XL-bygg har ett starkt varumärke och är en organisation med stora muskler. Jag ser fram emot att stärka vårt erbjudande ännu tydligare mot slutkund, samt att ta upp kampen mot andra aktörer i branschen, säger ägaren Henrik Nilsson till woodnet.se

Henrik Nilsson har drivit anläggningen i Bolist regi sedan 2006 och har idag en solid kundbas med närmare 70 procent av de lokala proffskunder och 30 procent konsument. Företaget har en årsomsättning på ca. 28 miljoner kronor med sina sju anställda.

Våren 2020 gick XL-BYGG och Bolist ihop som ny koncern under XL-BYGG:s ledning. I samband med övergången byter företaget även Facebooksida.

XL-BYGG är en kedja av närmare 60 fristående bygghandlare med cirka 85 butiker över hela landet. Tillsammans med kolleger i Norge och Danmark bildar XL-Bygg Skandinaviens största profilerade bygghandlarkedja. 

 


 

Gunnars auktioner - ny medlem!

Gunnars Auktioner - auktionerar ut lösöre av alla modeller.

-Det allra bästa är när man på plats hos ett dödsbo eller vid en fastighetsförsäljning kan sälja hela lösöret från ljusstakar till skördetröska, berättar Gunnar Lidell.

Varför är du egen företagare?

-Möjligheten att styra sin egen tid!  Visserligen blir det lätt många timmars arbete, men man behöver ju å andra sidan bara fråga sig själv om man vill ta en dag ledigt!

Var håller ditt företag hus?

Jag utgår alltid från min gård i Holmen, Frändefors och har ingen fast auktionshall. Jag tror mer på flexibiliteten att kunna arrangera auktioner nära där lösöret hör hemma.

"Om man gillar grejer, historia  och människor är auktioner en utmärkt verksamhet"

I avvaktan på att kunna samla många kunder/besökare på en riktig auktion, testar Gunnar en  Anbudsauktion 10 april-2 maj, digital visning/budgivning + fysisk visning vid Trestad Center de 4 sista dagarna. Detta för att kunna fördela besökarna och respektera gällande restriktioner. Då samverkar Gunnar med Lennart Ahlberg som har stort intresse och kunnande om auktioner och lösöre.

 


 

WILLTUS- nystartat företag i Brålanda

Maria Johansson driver sin heminredning- och djurtillbehörsbutik - WILLTUS hemifrån.

I butiken som ligger längs Tånvägen vid Holm utanför Brålanda kan man hitta det mesta till häst, hund, katt, kanin och ryttare. Men även smycken, pennor och block.

-Jag har valt ut att ha basvaror hemma. Men givetvis går det att beställa hem mycket mer än vad som finns i butiken, berättar Marie Johansson.

Läs mer på WILLTUS facebooksida.

 


 

Våra Rum i Brålanda – ett utvecklingsprojekt

Just nu pågår projektet Våra Rum i Brålanda, där representanter från flera av kommunens förvaltningar gemensamt arbetar med hur Brålanda centrum kan utvecklas i och med det planerade tågstoppet. MER INFO

 

De omfattande insatserna kring infrastruktur i bygden kommer påverka hela samhället, både när det gäller den gestaltade livsmiljön och i förlängningen intresset att flytta till eller stanna kvar i orten.

Arbetet sker i flera steg, däribland tillsammans med elever i klass 5 på Brålandaskolan. Deras tankar om framtidens Brålanda kommer att presenteras i en utställning på Brålanda bibliotek från och med den 2 mars 2023. Dessutom genomförs workshops och dialoger med Brålandabor och medlemmar i företagar- och fastighetsägarföreningarna.

Målet är att utveckla Brålanda centrum till en modern och attraktiv stationsort. Flera av de tankar och synpunkter som kommer fram inom projektet kommer att samlas i handlingsplaner och i den fördjupade översiktsplanen (FÖP) som presenteras senare under 2023. 

Projektet Våra Rum har stöd från Fyrbodals kommunalförbund och i arbetsgruppen sitter representanter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Kommunstyrelseförvaltningen, Miljö- och byggnadsförvaltningen och Kultur- och fritidsförvaltningen.

Kontaktperson Ida Svanberg, verksamhetschef kultur, nås via kommunens växel 0521-72 10 00.

 


 

 

 

 

 

Nu ska Brålanda växa

Detaljplan för Källeberg 1:205 i Brålanda fick laga kraft den 14 september 2021.

 

Det innebär en möjlighet till att utveckla ett nytt bostadsområde i Brålanda, i ett attraktivt läge och med närhet till en framtida tågstation. Detaljplanen gör det möjligt för bostadsbyggande i olika former; flerbostadshus, mindre rad-/parhus samt småhus. Planen ger även möjlighet till park, skolverksamhet samt centrum- och verksamhetsområde.

Byggnadsnämnden antog detaljplanen den 10 december 2019, men planen överklagades och har prövats i flera domstolsinstanser, som slutligen avslog överklagandet i augusti.

-Det är glädjande att detaljplanen nu har vunnit laga kraft, säger Benny Augustsson kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg. Den är viktig för utvecklingen av såväl Brålanda och Dalslandsdelen av vår kommun, liksom kommunen som helhet.

-Det är också fantastiskt bra att vi nu fått mer verksamhetsmark i Brålanda, som bidrar till att fler företag kan etablera sig, fler kan komma i försörjning och bo i Brålanda, något som bidrar till attraktionskraften för Brålanda som helhet och är betydelsefull för handel och andra verksamheter, säger ordförande i Brålanda företagarförening Kicki Milén Jacobsson.

I takt med efterfrågan kommer utbyggnad av vägar, vatten och avlopp att ske i området.

För mer information om planarbete och planhandlingar, kontakta Annika Karlsson, plan- och byggchef tfn: 0521-72 12 13

För mark och exploateringsfrågor, kontakta Oscar Kollberg, mark- och exploateringsingenjör tfn: 0521-72 23 94

Läs mer på: 

www.mynewsdesk.com

www.vanersborg.se

Vill du följa Vänersborgs kommuns pressrum och alltid få nyheterna direkt i din mail, gå in på https://www.mynewsdesk.com/se/vanersborg

tryck på följknappen och registrera din e-postadress.

 

 

Vi i klass 2 på Brålanda Skola vill ännu en gång tacka för att ni gjorde det möjligt för oss att göra en studieresa till Nuntorp.

 

Eleverna var så nöjda med dagen. De fick besöka ladugården och de fick se hur en ”mjölkrobot” arbetar på riktigt och vägen till mjölktanken.

I ladugården visades också hur all information om korna finns på datorn.

En höjdpunkt var att få åka traktor med en Nuntorpselev och samtidigt få information om tekniska saker i traktorn.

Stallet och smådjursavdelningen var också några av de stationer eleverna fick ta del av.

Dagen efter resan fick eleverna skriva en återberättande text över dagen.

Mvh Ingela Gustafsson

 


 

 

 

Biogas - mycket mer än bara ett bränsle!

 

Biogasstationen vid Q-star i Brålanda finns med i filmen: Biogas - mer än bara ett bränsle! Detta är en viktig film. Inte minst för bygdens biogasproduktion.

Filmen Biogas - mycket mer än bara ett bränsle  - har gjorts på uppdrag av Fyrbodals Kommunalförbund för att bredda kunskaperna om biogas hos regering, politiker, företag och skolor då biogas kan användas till mycket mer än bara ett bilbränsle. Både regionalt och nationellt.

Med i filmen finns även kossan Bella från Vässby, Brålanda, och hennes ägare Josefine Söderqvist som har något av en huvudroll i filmen!

Den första tankstationen i Dalsland öppnades just på Q-star i Brålanda där man fortfarande kan tanka biogas.

 

Brålanda industri ger tips till ungdomar

Vd Leif Broberg från Brålanda Industri AB ger tips till ungdomar i intervju med Ung Företagsamhet Fyrbodal.

 

Leif Broberg tipsar om lokala arbetsmöjligheter och vad som är viktigt att tänka på när man ger sig ut på arbetsmarknaden.
Interrreg-projektet Unga Möjligheter skapar förutsättningar för ett ökat, långsiktigt och hållbart samarbete mellan skola och näringsliv.
Ung Företagsamhet Fyrbodal och Ungt Entreprenörskap Östfold utvecklar tillsammans en arbetsmodell för samarbete mellan UF-företag och lokala näringslivet. Dels för att höja kvalitén i UF-företagen och sprida verktyg som skapar tillfällen för unga att stärka sin framtid. Men även se möjligheter i det lokala näringslivet och över gränsen. 

 

 

 


 

Behöver du en ny lokal eller har du en ledig lokal att sälja?

På sidan objektvision.se  du går det att söka efter lediga lokaler, fastigheter, företag och mark.

Att välja rätt storlek på kontorsytan är en av de viktigaste frågorna att ta ställning till när ert företag letar nytt kontor. Speciellt i dessa dagar,  när kontorets roll håller på att förändras. Objektvision.se har sammanställt fyra viktiga frågor att utgå ifrån. Läs mer här.

Objektvision.se marknadsför Sveriges utbud av kommersiella objekt och har cirka 50 000 unika besökare varje vecka. Objektvision hyr eller säljer inte några egna objekt, utan är den oberoende länken mellan annonsör och sökande.


 

CORONAKRIS FÖR FÖRETAGARE

Behöver du stöd och hjälp som företagare i coronatider?

 

Vänersborgs kommun har en samlad webbsida med mycket information om åtgärder och stöd för företagare. Läs mer här.

Även på verksamt.se finns en hel del informaton att ta del av.

 

 

 

Nyheter